Steak s omáčkou z pepře čtyř barev

16.10.2018

Nejste úplně machři v přípravě steaků? Tento steak s pepřem čtyř barev chutná skvěle a to jak blue-rare, medium, i well-done.

Porce: 2

Čas: 30 min

Ingredience

  • 400 g rib eye nebo striploin steak
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce pepře čtyř barev
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany na vaření
  • 50 ml javorového sirupu

Příloha:

  • brambory
  • zelené fazole

Postup přípravy:

  1. Hrubě nameleme pepř.
  2. Pořádně potřeme maso pepřem a prsty ho vmačkáme do masa, ale tak, abychom maso nepoškodili.
  3. Předehřejeme pánev a položíme na ni maso. Maso děláme na pánvi z obou stran, a to po dobu, která je ovlivněná jeho tloušťkou a vaší preferencí chutě. (blue-rare 1-2 minuty, medium 4 minuty, well-done 7 minut). Sundáme maso z pánve.
  4. Snížíme teplotu pánve, rozehřejeme na ní 2 lžíci másla, přidáme javorový sirup nebo med. Přidáme smetanu na vaření a po minutě vše promícháme. Přidáme zbylé máslo a povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Můžeme podávat.

Tip: Jako přílohu doporučujeme podávat zelené fazole, smažené se slaninou nebo pečené brambory.