Kachní prsa s pomeranči

12.12.2018

Recept na kachní prsa s pomeranči je naprostá bomba a přitom není nikterak složitý.

Čas: 60 minut

Porce: 4

Ingredience

  • 2 kachní prsa (500 g)
  • 4 velké pomeranče
  • ½ cibule
  • 50 g másla
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce červeného octa
  • hřebíček
  • hvězdicový anýz
  • šalotka
  • 2 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

  1. Jemně nařízneme kůžičku na kachních prsou, nejdříve jedním směrem a pak druhým zpět.
  2. Položíme prsa na suchou rozpálenou pánev kůžičkou dolů a smažíme, dokud se nezačnou drolit, přibližně 8 minut.
  3. Otočíme, přidáme sůl a pepř a opečeme druhou stranu, přibližně 10–15 minut. Poté prsa sundáme z pekáče a zabalíme do alobalu. Necháme dojít 10 minut v horké troubě.
  4. Nakrájíme cibuli najemno. Vymačkáme 2 pomeranče a 2 oloupeme. Ty oloupané rozdělíme na menší kousky a každý kousek nakrájíme.
  5. Smícháme cukr s vodou a vaříme do doby, než se cukr rozpustí.
  6. Do horkého sirupu přidáme ocet, šťávu z pomerančů, hvězdicový anýz, hřebíček a šalotku. Vaříme 15 minut, dokud se sirup nezredukuje alespoň na polovinu.
  7. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit.
  8. Nakrájíme kachní prsa na plátky, ozdobíme je kousky pomeranče, polijeme omáčkou a posypeme zbytkem kůry z pomerančů. Podáváme s pečenými brambory.