Mandarinkový koláč

9.1.2019

TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • vejce
  • 4 velké mandarinky

KRÉM:

  • 350 g mascarpone
  • 100 g bílé čokolády
  • šťáva vymačkaná ze dvou mandarinek

1. Prosátou mouku vysypte na kuchyňskou desku, přidejte cukr, vejce a na kostičky nakrájené máslo. Následně všechno rychle posekejte nožem, aby vzniklo těsto konzistence drobenky. Uhněťte na jednolitou masu, zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte a vložte do formy. Ještě před vložením do trouby ho propíchejte vidličkou, zakryjte papírem a zatižte například suchým hrachem. Pečte cca 10 minut, pak zátěž odstraňte. Pečte ještě 15 minut, dokud těsto jemně nezčervená.

3. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozmixujte s mascarpone ve vysoké nádobě. Nakonec přidejte mandarinkovou šťávu a důkladně promíchejte. Hotový krém natřete na vychladlé těsto. Vše ozdobte měsíčky mandarinky..