Hruškovo-karamelový tart

11.10.2021

Ingredience:

  • 90 g ovesných vloček bez lepku (Tesco Free From bezlepkových ovesných vloček),
  • 30 ml mléka bez laktózy (Tesco Free From bezlaktózového mléka),
  • 130 g lískových ořechů (bez slupky),
  • 40 g krystalového cukru,
  • 70 g másla bez laktózy,
  • sůl,
  • máslo bez laktózy (na vymazání formy),
  • bezlepková mouka (na vysypání formy).

Karamel

  • 50 g krystalového cukru,
  • 50 g másla bez laktózy,
  • 60 ml smetany ke šlehání bez laktózy,
  • sůl.

Náplň

  • 50 g ovesných vloček bez lepku (Tesco Free From bezlepkových ovesných vloček),
  • 50 ml mléka bez laktózy (Tesco Free From bezlaktózového mléka),
  • 1 čajová lžička vanilkového aromatu (čistého vanilkového extraktu),
  • ½ ks citronu,
  • 7 ks hrušek,
  • 70 g hnědého cukru,
  • 2 polévkové lžíce bezlepkové mouky (ovesné mouky),
  • ½ čajové lžičky mleté skořice,
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru,
  • mletý kardamom,
  • sůl.

Žmolenka

  • 85 g másla bez laktózy,
  • 30 g ovesných vloček bez lepku (Tesco Free From bezlepkových ovesných vloček),
  • 30 g bezlepkové mouky (ovesné mouky),
  • 30 g hnědého cukru,
  • ½ lžičky mleté skořice.

Postup přípravy:

  • Do mixéru dáme oříšky, polovinu ovesných vloček, cukr a sůl. Rozmixujeme, ale ne úplně najemno, abychom zachovali strukturu. Přidáme druhou část vloček a vše spolu promícháme. Rozehřejeme máslo, které následně přidáme do směsi a promícháme. Poté těsto pomocí lžíce či dna skleničky natlačíme do vymazané a vysypané tartaletkové formy. Takto vytvořené těsto odložíme do chladničky.
  • Připravíme si karamel. Do hrnce nasypeme cukr a na mírném ohni ho zahřejeme. Míchat začneme, až když se začne rozpouštět. Jakmile se cukr rozteče a zbarví dohněda, přidáme rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud se ingredience nespojí. Následně přilijeme smetanu ke šlehání. Opatrně! Bude to prskat. Mícháme až do propojení všech ingrediencí. Karamel odstavíme z plotny. Na závěr vmícháme špetku soli.
  • V misce si připravíme náplň. Smícháme vločky s mlékem, přidáme vanilkový extrakt a na 10 minut dáme stranou. Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na půlku a odstraníme jadřinec. Nakrájíme je na plátky tak, aby na jednom konci zůstaly spojené. Hrušky vložíme do mísy, přidáme šťávu z citronu, hnědý cukr, mouku, skořici, zázvor, kardamom a sůl. Mícháme, dokud hrušky nebudou rovnoměrně obalené.
  • Připravíme si žmolenku. Máslo nakrájíme na malé kostky, dáme ho do misky, přisypeme vločky, cukr, mouku a skořici. Promícháme a rukama zapracujeme máslo, aby vznikla žmolenka.
  • Formu s těstem vyndáme z chladničky a přidáme náplň. Nahoru naskládáme obalené hrušky. Moučník polijeme karamelem. Následně ho posypeme ovesnou žmolenkou.
  • Koláč přikryjeme alobalem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C alespoň 25 minut. Potom teplotu snížíme na 180 °C, odstraníme alobal a pečeme ještě 30 minut. Před podáváním necháme koláč vychladnout.
  • Tip: Pokud nemáte hrušky, připravte si tento koláč s jablíčky nebo se švestkami.