Týden lokálních specialit – maďarský guláš

5.3.2020

Jde o původní maďarskou specialitu, kterou přijal téměř celý svět, pokrm pastýřů krav z maďarské pusty. Guláš se zásadně nezahušťuje moukou, hustotu mu dodá cibule, brambory a další zelenina, která se spolu s masem postará o tu správnou strukturu.

Je nespočet receptů a postupů na toto jídlo. Nechejte se inspirovat naším výživným a hřejivým porkmem pro zimní měsíce.

Suroviny:

  • bio hovězí maso (plecko nebo krk)
  • olivový olej
  • žlutá cibule
  • česnek
  • soudková rajčata
  • pastinák
  • mrkev
  • celer
  • brambory
  • zelená paprika
  • čerstvý tymián
  • celý kmín
  • bobkové listy
  • mletá sladká maďarská paprika
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

Maso umyjeme a nakrájíme na menší kostky. Současně nakrájíme i stejné množství cibule. Do hrnce s rozpáleným olejem přidáme cibuli. Dusíme přibližně 15 minut. Potom přidáme maso. Při vyšší teplotě při stálém míchání restujeme, dokud se bílkoviny na povrchu nezatáhnou. Okořeníme, osolíme. Přidáme sladkou papriku, kmín a jen krátce osmažíme, potom přidáme mrkev, pastinák a celer, promícháme a zalejeme vodou. Přivedeme k varu, potom snížíme teplotu a pomalu dusíme za občasného míchání asi 50 minut dokud maso nebude do poloměkka. Oloupeme brambory, nakrájíme na malé kostky a nasypeme do směsi. Podusíme ještě asi 10 – 15 minut dokud brambory nezměknou. Přidáme na kostky nakrájená a omytá rajčata a ještě chvíli dusíme. Dvě až tři minuty před dovařením pokrmu přidáme rozmačkaný česnek. Ozdobíme kousky syrové cibule a zelené papriky. Podáváme s kváskovým pečivem.