Vánoční recept: Steak s citrónovou omáčkou a špenátem

23.12.2020

Od Štědrého dne nás doslova dělí už jen pár hodin a my vám přinášíme poslední vánoční recept, tentokrát na hovězí steak s citrónovou omáčkou a špenátem.

Co budeme potřebovat?

  • 500 g hovězího flank steaku
  • 1 citron
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce tymiánu
Špenát:
  • 1 hrst čerstvých špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • ½ bílé cibule
  • 2 lžíce vody
Bramborová kaše:
  • 1 kg brambor
  • ½ lžičky soli
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
Postup:
  1. Ve velké misce smícháme 3 lžíce oleje, sójovou omáčku, med, citronovou kůru, šťávu a tymián. Do směsi vložíme nakrájené maso a marinujeme přibližně 25 minut.
  2. Na velkou pánev nalijeme olivový olej, přidáme máslo a počkáme, dokud se suroviny nespojí. Vložíme maso a opékáme asi 4 minuty.
  3. Když je maso hotové, na troše olivového oleje smažíme asi 3 minuty dva nadrobno nakrájené stroužky česneku a cibuli. Přidáme půl lžičky soli, pepř, omytý špenát.
  4. Počkáme přibližně minutu a následně vlijeme smetanu a 2 lžíce vody. Dusíme a občas promícháme. Když se smetana trochu zredukuje a listy špenátu ztratí objem, můžeme podávat.
  5. Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Důkladně scedíme, chvíli počkáme, přidáme máslo a vyšleháme. Následně přidáme smetanu a vyšleháme do hladké konzistence.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!!!