Vánoční recepty: Lososové filé zapečené v medovo-pepřové omáčce s brokolicí

21.12.2020

Losos je velmi oblíbená ryba, kterou si mnoho Čechů připravuje v průběhu celého roku. Proto vám přinášíme další inspiraci v podobě lososového filé zapečeného v medovo-pepřové omáčce s brokolicí.

Co budeme potřebovat?

  • 500 g lososových filetů
  • 1 lžíce medu
  • 10 kuliček celého pepře (rozdrceného v hmoždíři)
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička chilli papriček
  • 1 citron
  • 1 hrst petrželky
  • chilli vločky
Brokolice:
  • 1 brokolice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mandlových plátků
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 1 česnek (očištěný)
  • ½ lžičky soli
Postup:
  1. Filé omyjeme, osušíme a odřízneme kůži po celé délce. Polijeme polovinou citronové šťávy s troškou soli a pepře. Přikryjeme alobalem a dáme stranou na 15 minut. Mezitím si připravíme omáčku, kterou budeme polévat lososa.
  2. Do misky dáme med, javorový sirup, koření, chilli vločky, rozmarýn, oregano, pepř, sůl, šťávu z poloviny citronu, prolisovaný česnek a vše dobře promícháme.
  3. Lososa přendáme do pekáče vyloženého pečicím papírem a zalijeme omáčkou, navrch ještě bohatě posypeme pepřem.
  4. Troubu předehřejeme na 185 °C, rybu pečeme zhruba 20 minut.
  5. Brokolici rozdělíme na růžičky, vložíme do vroucí vody a vaříme asi 8 minut. Scedíme a zalijeme studenou vodou.
  6. Osušenou položíme na talíř. Na pánvi opražíme mandlové plátky. Do misky dáme jogurt, oloupaný a na kostičky nakrájený stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli a vše dobře promícháme.
  7. Brokolici polijeme omáčkou a posypeme mandlovými plátky.

Dobrou chuť!