Vánoční recepty: Vepřová pečeně v petrželkové krustě s ředkvičkovým salátem

22.12.2020

Dnes máme recept pro milovníky vepřového masa. Připravíme si pečeni v petrželkové krustě s ředkvičkovým salátem.

Co budeme potřebovat?

Vepřová pečeně:
  • 1 kg vepřové pečeně
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (nadrobno nasekané)
  • 5 lžic petrželky (nahrubo nasekané)
  • 2 lžíce citronové kůry strouhané sušené
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
Ředkvičkový salát s rukolou a cherry rajčátky:
  • 1 hrst ředkviček
  • 5 cherry rajčat
  • 3 hrnky rukoly
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
Postup:
  1. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, vložíme do misky, přidáme omytou rukolu, na polovinu nakrájená cherry rajčata a omáčku připravenou ze zbylých surovin. Vše smícháme a odložíme asi na 10 minut.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C, na připravenou pánev dáme lžíci oleje a osušený celý kus pečeně, ochutíme solí a pepřem a z každé strany opékáme asi 10 minut.
  3. Následně smícháme strouhanku, půl lžičky soli, lžičku pepře, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 5 lžic nahrubo nasekané petrželové natě, 2 lžíce citronové kůry a citronovou šťávu v malé misce tak, aby se vytvořila pasta.
  4. Vrchní část pečeně potřeme trochou dijonské hořčice, následně potřeme celé maso pastou a přikryjeme alobalem.
  5. Vložíme do trouby na 50 minut, po vytažení odstraníme alobal a pečeme dalších 15 minut. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm a podáváme s ředkvičkovým salátem s rukolou.

Dobrou chuť.