Velikonoční recepty: Velikonoční muffiny

31.3.2021

K Velikonocům patří neodmyslitelně sladkosti. Pojďte si spolu s námi připravit velikonoční muffiny 😉

Na 12 kousků budeme potřebovat:

  • 180 g Tesco polohrubé mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 1 polévková lžíce pomerančové kůry
  • 2 vejce velikosti L
  • 125 ml řepkového oleje
  • 200 g mrkve
  • 80 ml tučného mléka

Kakaový krém:

  • 125 g mascarpone
  • 200 g smetany na vaření (36%)
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 polévkové lžíce kakaa

Jedlá hlína:

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru
  • 85 g mouky
  • 50 g kakaa
  • 70 g másla

Vanilkový krém:

  • 1 vychlazená smetana ke šlehání (36%)
  • 120 g vychlazeného mascarpone
  • 1,5 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Zdobení:

  • 250 g oranžové fondán směsi
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 100 g růžové fondán směsi
  • 100 g bílé fondán směsi

Postup:

  1. Začneme se základem na muffiny. Ve velké misce smícháme vejce, mléko, olej, citrónovou šťávu, pomerančovou a citronovou kůru. V druhé misce smícháme mouku, třtinový cukr, skořici, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Vzniklou směs zapracujeme do hmoty z první misky.
  2. Těsto na muffiny si rozdělíme na dvě části. Jedna část je pro zajíčkové muffiny a z druhé části připravíme základ na mrkvové muffiny. Přidáme nastrouhanou mrkev a kakao a pořádně promícháme.
  3. Připravíme si formu na muffiny, vložíme do ní papírové košíčky a opatrně do nich nalijeme těsto, aby dosahovalo do ¾ výšky.
  4. Dáme do trouby předehřáté na 185 ° C a pečeme 20 – 25 minut. Potom je vyjmeme a necháme 15 minut vychladnout.
  5. Přichystáme si zvlášť kakaový a vanilkový krém. Všechny ingredience si smícháme a šleháme, dokud nezískáme jemné krémy. Naplníme nimi zdobící sáčky.
  6. Připravíme si jedlou hlínu. Ve velké misce smícháme všechny potřebné suroviny. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozetřeme na něj směs a vložíme na 20 minut do trouby předehřáté na 160 ° C.
  7. Když muffiny vychladnou, polovinu ozdobíme kakaovým krémem a posypeme upečenou jedlou hlínou. Z oranžového fondánu vytvarujeme mrkve a zapíchneme je do mrkvových muffinů, aby vyčnívaly. Z větviček rozmarýnu vytvarujeme nať a ozdobíme jí vytvořené mrkve.
  8. Druhou polovinu vychladlých muffin ozdobíme vanilkovým krémem. Přidáme dvoubarevné uši, které vytvaruje z bílého a růžového fondánu.

Přejeme dobrou chuť!