K Velikonocům patří neodmyslitelně sladkosti. Pojďte si spolu s námi připravit velikonoční muffiny 😉
Na 12 kousků budeme potřebovat:
- 180 g Tesco polohrubé mouky
- 180 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička skořice
- ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 polévková lžíce citronové kůry
- 1 polévková lžíce pomerančové kůry
- 2 vejce velikosti L
- 125 ml řepkového oleje
- 200 g mrkve
- 80 ml tučného mléka
Kakaový krém:
- 125 g mascarpone
- 200 g smetany na vaření (36%)
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 polévkové lžíce kakaa
Jedlá hlína:
- 100 g mletých mandlí
- 100 g cukru
- 85 g mouky
- 50 g kakaa
- 70 g másla
Vanilkový krém:
- 1 vychlazená smetana ke šlehání (36%)
- 120 g vychlazeného mascarpone
- 1,5 polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
Zdobení:
- 250 g oranžové fondán směsi
- 3 větvičky rozmarýnu
- 100 g růžové fondán směsi
- 100 g bílé fondán směsi
Postup:
- Začneme se základem na muffiny. Ve velké misce smícháme vejce, mléko, olej, citrónovou šťávu, pomerančovou a citronovou kůru. V druhé misce smícháme mouku, třtinový cukr, skořici, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Vzniklou směs zapracujeme do hmoty z první misky.
- Těsto na muffiny si rozdělíme na dvě části. Jedna část je pro zajíčkové muffiny a z druhé části připravíme základ na mrkvové muffiny. Přidáme nastrouhanou mrkev a kakao a pořádně promícháme.
- Připravíme si formu na muffiny, vložíme do ní papírové košíčky a opatrně do nich nalijeme těsto, aby dosahovalo do ¾ výšky.
- Dáme do trouby předehřáté na 185 ° C a pečeme 20 – 25 minut. Potom je vyjmeme a necháme 15 minut vychladnout.
- Přichystáme si zvlášť kakaový a vanilkový krém. Všechny ingredience si smícháme a šleháme, dokud nezískáme jemné krémy. Naplníme nimi zdobící sáčky.
- Připravíme si jedlou hlínu. Ve velké misce smícháme všechny potřebné suroviny. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozetřeme na něj směs a vložíme na 20 minut do trouby předehřáté na 160 ° C.
- Když muffiny vychladnou, polovinu ozdobíme kakaovým krémem a posypeme upečenou jedlou hlínou. Z oranžového fondánu vytvarujeme mrkve a zapíchneme je do mrkvových muffinů, aby vyčnívaly. Z větviček rozmarýnu vytvarujeme nať a ozdobíme jí vytvořené mrkve.
- Druhou polovinu vychladlých muffin ozdobíme vanilkovým krémem. Přidáme dvoubarevné uši, které vytvaruje z bílého a růžového fondánu.
Přejeme dobrou chuť!